Czy automat do robienia mleka sojowego się opłaca? Robimy test!
Jakie zalety niesie ze sobą picie mleka sojowego?
Dla wegan, czy osób uczulonych na laktozę mleko sojowe jest oczywistym wyborem. Wiesz jednak, jak wiele właściwości prozdrowotnych posiada? Oczywiście przy zachowaniu odpowiedniego umiaru – w końcu ze wszystkim można przedobrzyć! Warto jednak podkreślić, że mleko sojowe ma niski indeks glikemiczny. 100 g mleka sojowego:
-
41 kcal,
-
białko 6 g,
-
tłuszcz 1,4 g,
-
węglowodany 4,3 g
-
błonnik 0 g.
W przypadku mleka krowiego (w 100 g mleka 2%) dane prezentują się następująco:
-
51 kcal,
-
białko 3,4 g,
-
tłuszcz 2 g,
-
węglowodany 4,9 g,
-
błonnik 0 g.
A to nie wszystko! Warto również zaznaczyć, że przecież tłuszcz mleka sojowego w przeciwieństwie do mleka zwierzęcego oraz innych przetworów mlecznych ma przede wszystkim postać nienasyconą. Co to oznacza? Przede wszystkim to, że nie zawierającą cholesterolu! Trzeba wspomnieć, że kwasy jednonienasycone i wielonienasycone soi blokują przemieszczanie się cholesterolu do krwi. Można więc śmiało polecić mleko sojowe wszystkim osobom, które mają problemy ze zbyt wysokim poziomem cholesterolu.
Jak robić mleko sojowe samodzielnie?
Cóż, nie musisz kupować gotowego mleka sojowego (te często są nie tylko drogie, ale też zawierają cukier), ponieważ możesz je przygotować w domu! Ogólna zasada produkcji jest taka sama od 2 tysięcy lat. Tradycyjnie mleko sojowe można wytworzyć zarówno w domowej kuchni, jak i przy pomocy zaawansowanego sprzętu. Należy przy tym wykonać następujące czynności:
-
Moczyć soję przez 4-12 godzin w zależności od temperatury wody.
-
Zmielić namoczone ziarna na pulpę z dodatkiem zimnej wody.
-
Ugotować powstałą zawiesinę.
-
Oddzielić wygotowane mleko od stałych pozostałości z użyciem prasy.
-
Ugotować mleko sojowe, ponownie je przefiltrować i zlać do naczyń.
Trzeba przyznać, że to sporo pracy i to kłopotliwej. Warto również podkreślić, że powszechną praktyką w przypadku sklepowego mleka sojowego, jest jego dosładzanie. Producenci bardzo często dodają duże ilości cukrów prostych. Ich ilość w codziennej diecie nie powinna przekraczać 5-10% dostarczanej energii, co dla typowej diety 2000 kcal oznacza 25-50 g. Wiesz, ile cukru znajduje się natomiast w szklance napoju sojowego? Nawet 8-11 g cukrów dodanych!
Właśnie dlatego zainteresowaliśmy się automatami do robienia mleka sojowego! Tego typu urządzenie wykonuje całą pracę za Ciebie, a proces trwa zaledwie kilkanaście minut! Jak to wygląda w praktyce? Już opowiadamy dalej!
Czy automat do robienia mleka sojowego się opłaca?
Zdecydowanie się opłaca! Tego typu urządzenia powstały właśnie po to, aby można było łatwo i w domowych warunkach zrobić własne mleko sojowe. Co musisz zrobić? To bardzo proste:
-
Wsyp soję.
-
Dolej wodę.
-
Uruchom urządzenie.
-
Poczekaj!
Tak, wystarczy tylko tyle. Samo „wyprodukowanie” domowego mleka sojowego nie zajmuje więcej niż 15 minut! To znakomita pomoc w przygotowaniu bezlaktozowych napojów mlecznych, kaszek dla dzieci, koktajli owocowych, budyniów i wszelkiego rodzaju mlecznych deserów. Mleko sojowe jest polecane również jako lekkostrawny dodatek do kawy.
My do testów wykorzystaliśmy automat Soyabella White marki Tribest. I trzeba przyznać, że to urządzenie zdecydowanie ułatwia życie w kuchni! Wszystko dlatego, że świetnie radzi sobie także w wyrobie mleka z wielu innych surowców, m.in. z ryżu, sezamu, owsa, orzechów, grochu czy soczewicy. Dzięki niej do domowego jadłospisu mogą dołączyć takie dania jak zupa z grochu, owsianka, pasty ryżowe lub sezamowe. Jeśli więc szukasz urządzenia, które zapewni ogromną wygodę i nie zajmie wiele miejsca w kuchni, to zdecydowanie polecamy ten model!