Czym jest blender próżniowy? Prawdziwa rewolucja w kuchni!
Blender próżniowy – co powinieneś o nim wiedzieć?
Nie da się ukryć, że blender próżniowy pod wieloma względami przypomina tradycyjne urządzenia. Jest jednak coś, co zdecydowanie go wyróżnia. Tym szczegółem jest wykorzystywana technologia próżniowa, która zapobiega utlenianiu miksowanych składników. Co to dla Ciebie oznacza? Utlenianie skutkuje psuciem się napoju, sosu, zupy oraz utratą cennych witamin i enzymów. Można więc śmiało przyznać, że blender próżniowy gwarantuje zdrowsze posiłki. Chodzi o to, aby przeciwdziałać uszkodzeniu lub utracie cennych składników odżywczych zawartych w warzywach czy owocach. W trakcie zwykłego miksowania, cząstki powietrza wnikają w rozdrabniane produkty i powodują utlenianie się w nich tak cennych substancji, jak błonnik, białka czy witaminy. A te są przecież potrzebne nam do zdrowego funkcjonowania naszego organizmu!
Utlenianie przyczynia się również do utraty koloru i zapachu przygotowanej potrawy. I tutaj na scenę wchodzi blender próżniowy, który pracuje bez udziału powietrza, zapobiegając temu niepożądanemu procesowi. Co to dla Ciebie oznacza? Przede wszystkim przygotowywane w takim blenderze napoje, zupy, czy sosy są:
• bogatsze w składniki odżywcze i cenne enzymy
• dużo lepiej wyglądają (zachowują swoje żywe, naturalne kolory)
• przepysznie smakują
• wolniej się psują i fermentują.
A to wciąż nie wszystkie zalety blenderów próżniowych!
Jak działa blender próżniowy?
Zasada działania blenderów próżniowych jest bardzo prosta. Przede wszystkim wyposażone są w funkcję rozdrabniania i możliwość miksowania w próżni. Wybór tej drugiej opcji sprawia, że sprzęt automatycznie włącza tryb odsysania powietrza z kielicha. Jednak samo miksowanie odbywa się w sposób tradycyjny, a więc z pomocą wirujących ostrzy. Dzięki temu przygotowany napój lub zupę można zarówno spożyć od razu po zmiksowaniu składników, jak i przelać do innego naczynia i przechować na później. Do blenderów próżniowych najczęściej dołączony jest specjalny próżniowy pojemnik, który ułatwia bezpieczne, zdrowe i długie przechowywanie przygotowanych potraw. Dziś, w naszym codziennym, zabieganym życiu, to naprawdę pomocne.
Nie da się ukryć, że blendery próżniowe swoim wyglądem oraz samą technologią działania przypominają zwykłe urządzenia do miksowania warzyw i owoców. Jednak nieocenioną zaletą jest właśnie połączenie zaawansowanej technologii i prostoty działania. Łatwo się korzysta z tego typu urządzeń, łatwo się je również czyści – zwłaszcza w przypadku nowoczesnych modeli, które bardzo łatwo się rozkłada i myje pod bieżącą wodą. W środku kielicha znajduje się z reguły 6-ramienny nóż ze stali nierdzewnej, który przy odpowiedniej liczbie obrotów potrafi sobie poradzić z niemal każdym składnikiem. Jeśli to wszystko połączysz z funkcją odsysania powietrza, to otrzymujesz urządzenie, które zdecydowanie sprawdzi się w każdej kuchni – nie tylko tej domowej, ale również w restauracji, czy kawiarni.
Jak wybrać dobry blender próżniowy?
W tym miejscu pojawia się pytanie: jak wybrać naprawdę dobry blender próżniowy? Tutaj najlepiej jest postawić na uznanego i cenionego producenta tego typu sprzętu. Doskonałym przykładem są urządzenia Tribest. Aby ułatwić ich użytkowanie, producent zadbał o łatwe, całkowicie cyfrowe sterowanie. Jak to działa? Cóż, cyfrowy wyświetlacz informuje o pozostałym czasie miksowania, a wygodne pokrętło umożliwia zmienianie prędkości. To proste i intuicyjne, dlatego z obsługą takiego blendera próżniowego poradzi sobie absolutnie każdy!
Do tego istotne jest zastosowanie wydajnego silnika oraz ostrzy wykonanych z najlepszych dostępnych materiałów. To połączenie gwarantuje łatwe i bezpieczne rozdrabnianie lodu, mrożonych owoców i zieleniny za każdym razem! Warto wspomnieć, że w blenderach próżniowych Tribest zastosowano innowacyjną technologię pojemnika zawierającego termochromatyczny wskaźnik temperatury surowej – ten pomaga utrzymać surową temperaturę mieszanki. Sam widzisz, że to absolutny hit, który z pewnością odnajdzie się w niejednej kuchni!