Dlaczego warto wprowadzić cytrusy do diety? Sprawdź koniecznie!
Dlaczego warto jeść cytrusy?
Cóż, jedzenie cytrusów niesie ze sobą kilka bezsprzecznych zalet. Przede wszystkim wzmacnia naszą odporność, budując naturalną barierę ochronną przeciwko bakteriom i wirusom. Wiesz, że nasze dziennie zapotrzebowanie na witaminę C zaspokoi zjedzenie dwóch mandarynek lub jednej pomarańczy. Wow! A to wciąż nie wszystko. Kolejną zaletą jest fakt, że olejki eteryczne zawarte w cytrusach mają dodatkowo działanie kojące, odprężające i wpływają na poprawę naszego samopoczucia. Z naszej strony możemy również sprzedać Ci pewien „pro tip” zgodny z ideą zero waste. Jeśli nie lubisz marnować skórek, to możesz wyciąć wnętrze pomarańczy (np. wykorzystując je do deseru), nie usuwając wewnętrznej łodygi i po wyczyszczeniu dodać do środka olej. Po 45 minutach będziesz mógł odpalić naturalną, cudownie pachnącą świeczkę!
Wróćmy jednak do zalet spożywania cytrusów. Te są niezwykle bogate również w witaminę A (która poprawia wygląd naszej skóry), witaminę B (działającą na układ nerwowy) oraz kwas foliowy. Do tego wiele cytrusów, w tym mandarynki, cytryny, pomarańcze i grejpfruty zawiera błonnik, który pomaga w problemach z trawieniem i wspomaga regularność wypróżnień. Cytrusy są więc doskonałymi przyjaciółmi wszystkich osób na dietach odchudzających! Do tego są niezbędnym elementem odkwaszającym organizm, dlatego lekarze zalecają spożywanie cytrusów osobom cierpiącym lub narażonym na kamicę nerkową.
Dlaczego warto wprowadzić cytrusy do diety?
Jak już wspominaliśmy, cytrusy są serdecznymi przyjaciółmi wszystkich osób na dietach odchudzających. Nie tylko dlatego, że pozytywnie wpływają na trawienie, ale również dlatego, że dostarczają niewiele kalorii. Wiesz, że jedna pomarańcza lub grejpfrut dostarcza jedynie ok. 100 kcal. Z kolei mandarynki po 25 kcal na sztukę. Do tego wszystkie cytrusy mają niski indeks glikemiczny. Nie powodują więc gwałtownych skoków poziomu glukozy we krwi, które przyczyniają się do szybszego pojawienia się uczucia głodu. Warto więc potraktować je jako przekąskę np. dla dziecka do szkoły, czy dla nas do pracy. Zwłaszcza że każdy cytrus posiada swój unikalny, przepyszny smak, który urozmaici niejedno danie, czy deser!
A jak najlepiej spożywać cytrusy?
Najłatwiej przyswajalną formą są oczywiście soki. Warto jednak wybrać odpowiednią wyciskarkę, która nie tylko wydobędzie z owocu ostatnią kropelkę cennego soku, ale również zachowa maksimum witamin i minerałów odżywczych. Tutaj możesz oczywiście eksperymentować z różnymi, wieloskładnikowymi sokami, czy smoothies. My polecamy (szczególnie w okresie jesienno-zimowym) prozdrowotne szoty.
Oto przykładowy:
-
sok z 1 pomarańczy,
-
sok z 2 cytryn,
-
2 łyżeczki kurkumy,
-
1 łyżeczka startego imbiru,
-
1 łyżeczka cynamonu,
-
1 łyżeczka zmielonych goździków,
-
1 łyżeczka miodu,
-
szczypta chilli.
Taką miksturę pij codziennie rano (w ok. 50 ml szocie), a możesz być pewien, że nie tylko wzmocnisz odporność, ale również poprawisz kondycję skóry i pobudzisz swój układ trawienny do pracy!
Jak wybierać cytrusy?
Oczywiście zachęcamy do jedzenia jak największej ilości cytrusów – najlepiej do eksperymentowania i poszukiwania ulubionych połączeń smakowych! Warto jednak wiedzieć, jak wybierać cytrusy. Cóż, mamy tego pecha, że w naszym klimacie cytrusy nie rosną… a szkoda! Tym bardziej powinniśmy zwrócić uwagę na propozycje, które kupujemy. Po pierwsze: wybieraj takie owoce, których skóra się nie świeci. Ten kuszący efekt wywoływany jest sztucznie przed sprzedawców, poprzez woskowanie owoców. Po drugie: wybieraj owoce o jednolitej skórze, bez przebarwień, plam, czy bruzd. Dzięki temu będziesz mieć pewność, że owoc postoi jak najdłużej i nie zepsuje się po jednym, czy dwóch dniach.
No właśnie, jak przechowywać cytrusy? Możesz je przechowywać w temperaturze pokojowej – w takich warunkach wytrzymują średnio przez około 5 dni (np. na szafce kuchennej w gustownym koszyku na owoce!). Jednak jeśli dostrzeżesz na nich lekkie zgniecenia, to powinieneś je jak najszybciej spożyć lub schować do lodówki. W przeciwnym wypadku mogą szybko zgnić. Na koniec możemy podpowiedzieć, abyś korzystał z nich jak najczęściej. Owoce cytrusowe pasują bowiem do różnego rodzaju ciast, deserów, soków, marynat, sałatek, jako dodatek do owoców morza, awokado, czy nawet… mięsa! Przekonaj się sam i odkryj dobrodziejstwa cytrusów!