Kiełkownica. Z czym to się je i dlaczego warto się w nią zaopatrzyć?
Kiełki są jednym z najciekawszych produktów, klasyfikowanych jako superfood. Zawierają ogromne ilości witamin, minerałów i białka. Do tego są łatwe i niedrogie do wyhodowania w domu. Doskonale sprawdzają się jako dodatek do wielu dań, kanapek, czy przekąsek. Naszym zdaniem zdecydowanie warto na nie postawić, dlatego przygotowaliśmy dla Ciebie artykuł, z którego dowiesz się, jak wyhodować kiełki, jak je jeść i jaka kiełkownica będzie dla Ciebie najlepsza. Zapraszamy do lektury!
Czy kiełki z kiełkownicy są zdrowe?
To pytanie retoryczne – oczywiście, że są! Kiełki to pędy przyszłych roślin, wyhodowane z nasionka. Stanowią dobrą alternatywę dla spożywania rozwiniętych i dojrzałych roślin, ponieważ to właśnie w nasionku skoncentrowana jest największa dawka substancji odżywczych, witamin, białka i soli mineralnych. Dla porównania: kiełki posiadają aż do 40% więcej substancji odżywczych od rozwiniętych roślin. Do tego dochodzi wysoka zawartość białka, niezbędnego w zdrowej i zrównoważonej diecie.
Co jeszcze przemawia na plus dla kiełków? Przede wszystkim fakt, że nie musisz kupować sklepowych propozycji. Kiełki można hodować w domu z pomocą kiełkownicy. To zdecydowanie tańsze i zdrowsze rozwiązanie. Ponadto, przy odpowiedniej pielęgnacji i nawadnianiu, kiełki z kiełkownicy są dobre do spożycia już po 4-7 dniach. Dzięki temu, że bardzo szybko rosną, możesz na bieżąco uzupełniać swoje dania o kolejne porcje tego superfood!
Jak jeść kiełki? Masz ogrom możliwości!
Kiełki z kiełkownicy doskonale sprawdzają się w kuchni jako dodatek do wielu potraw. W zależności od tego, jaki gatunek kiełków wybierzesz, możesz liczyć na różne doznania smakowe (np. kiełki brokuła i rzodkiewki są pikantne, a fasoli mung lekko słodkie). Niezależnie jednak od tego, który smak najbardziej przypadnie Ci do gustu, kiełki możesz wykorzystać na wiele możliwości w swojej kuchni. Jak jeść kiełki? Np.:
- jako dodatek do kanapek w formie surowej,
- jako dodatek do koktajli,
- możesz posypać nimi gotowe dania z kuchni azjatyckiej,
- wzbogacić nimi sałatki i surówki,
- urozmaicić nimi domowe pasty, dipy, czy sosy.
Jeżeli chcesz wykorzystać pełen potencjał i wartości odżywcze kiełków, spożywaj je na surowo. Pod wpływem wysokiej temperatury tracą dużą część witamin, dlatego jeśli chcesz urozmaicić nimi dania na gorąco, dodaj je bezpośrednio przed podaniem!
Jaka kiełkownica jest najlepsza?
Na rynku jest dzisiaj szeroka oferta kiełkownic. Jeżeli chcesz znaleźć model, który sprawdzi się u Ciebie najlepiej, dokładnie przeanalizuj swoje potrzeby. Jednym z najwygodniejszych rozwiązań jest kiełkownica automatyczna . Pozwala ona na stałą kontrolę wilgoci i dostępu do wody Twoich kiełków. Mając tego typu urządzenie, nie musisz się martwić o częste podlewanie nasionek, jak ma to miejsce w przypadku modeli tradycyjnych. Do tego dochodzi łatwa obsługa i pewna konstrukcja urządzenia. Kiełkownica automatyczna to propozycja doskonała dla osób zabieganych, które nie chcą dokładać sobie obowiązków związanych z codziennym podlewaniem.
Inną ciekawą propozycją jest kiełkownica kondygnacyjna, która posiada 3 piętra przeznaczone do hodowli nasion. Możesz więc postawić na różne rodzaje kiełków, tworząc swoisty superfoodowy mix! Jednak, jako że jest to model tradycyjny, domownicy sami muszą zatroszczyć się o regularne podlewanie i wymianę wody w kiełkownicy. No dobrze, ale czy kiełkownica w ogóle jest potrzebna do hodowania kiełków? Nie wystarczy wilgotna gaza w pojemniczku? I tu dochodzimy właśnie do sedna sprawy. Zarówno kiełkownica automatyczna, jak i dobrze zaprojektowane modele tradycyjne, posiadają system odprowadzający wodę, co pozwala uniknąć zgnicia hodowanych roślin. Do tego dochodzi dobrze dobrana pokrywa, która pozwala stworzyć idealny mikroklimat do wzrostu kiełków.
Jak wyhodować kiełki? To banalnie proste!
Skoro wiesz już, jaka kiełkownica sprawdzi się u Ciebie najlepiej, możemy przejść do kwestii hodowania kiełków. W zależności od tego, na jakie nasionka postawisz, czas oczekiwania do pełnego wzrostu kiełka może się różnić. Przykładowy czas wzrostu popularnych kiełków:
- brokuł: 5-6 dni,
- kukurydza: 5-6 dni,
- fasola Mung: 4-5 dni,
- rzodkiewka: 5-6 dni,
- pszenicy: 2-3 dni.
To jednak nie wszystko. Jak wyhodować kiełki? Przede wszystkim musisz pamiętać o tym, aby dokładnie wypłukać i namoczyć nasiona przed umieszczeniem w kiełkownicy. To etap, którego nie można pominąć, ponieważ pozwala on usunąć wszelkie zanieczyszczenia, toksyny, bakterie i zarodniki grzybów znajdujące się na nasionkach. Dopiero po tej czynności możesz umieścić nasionka w kiełkownicy!
Mamy nadzieję, że wiesz już jak jeść kiełki i jak zabrać się za domową hodowlę. Daj nam koniecznie znać, jak poszło!