Darmowa dostawa od 50,00 zł
Zapisz na liście zakupowej
Stwórz nową listę zakupową

Przepisy na soki warzywne. Samo zdrowie!

2022-03-28
Przepisy na soki warzywne. Samo zdrowie!

Dlaczego warto pić soki warzywne?

Zastanawiasz się, po co w ogóle pić soki warzywne? Cóż, doskonale wiemy, że wielu osobom kojarzą się raczej z przykrym obowiązkiem, a nie z czymś pysznym i przyjemnym. To jednak wynika z braku ciekawych przepisów. Czasem po połączeniu 2-3 warzyw, dodaniu odrobiny miodu i cynamonu, czy cytryny, możesz uzyskać coś przepysznego. Przy tym doładujesz organizm różnorodnymi witaminami! Nie jest tajemnicą, że soki warzywne stawiają na nogi dużo lepiej niż kawa, dając prawdziwą energię na cały dzień, a nie tylko chwile złudzenie, że mamy na coś siłę (jak w przypadku kawy).

 

Do tego soki warzywne wpływają pozytywnie na:

  • redukcję stresu

  • lepszą pracę naszego umysłu

  • układ odpornościowy (szczególnie ważne w okresie wzmożonej zachorowalności na przeziębienia i grypę!)

  • oczyszczenie organizmu z toksyn

  • spowolnienie procesów starzenia się skóry i całego organizmu

  • przemianę materii

  • zahamowanie procesów rakotwórczych

  • redukcję stanów zapalnych

  • uzupełnianie niedoborów makro i mikroelementów

A to wciąż nie wszystkie zalety!

 

Na pierwszy ogień: seler i jarmuż!

Masz ochotę na pyszne smoothie? W takim razie proponujemy połączenie soku z selera i jarmużu! Taka bomba witaminowa postawi Cię na nogi o niebo bardziej niż kawa. Czego potrzebujesz? Przede wszystkim:

Przede wszystkim:

  • 2 duże marchewki

  • 1 pomidor

  • 1 garść jarmużu

  • Pół garści pietruszki

  • 2 duże łodygi selera

Przygotowanie jest banalnie proste. Musisz pokroić marchewki i pomidora na mniejsze kawałki i umieścić w sokowirówce. Z kolei seler, jarmuż i pietruszkę porządnie zblenduj. Na koniec połącz całość i ciesz się  absolutnie hitowym smakiem ! Jeśli chcesz, możesz go jeszcze podkręcić odrobiną miodu i soku z cytryny.     

 

Marchew i imbir to bomba witaminowa!

Gdy za oknem mróz i śnieg, to porządna dawka witamin jest na wagę złota. W takim razie proponujemy Ci koktajl marchewkowo-imbirowy. To doskonały smak, ale też ogromna dawka zdrowia. Sama marchew jest najlepszym źródłem beta-karotenu. Do tego dostarcza witaminy z grupy B, C, PP, K, także potas, sód, magnez, żelazo, miedź, cynk, kobalt, mangan. Poza zbawiennym wpływem na nasz układ odpornościowym pomaga również zadbać o paznokcie, włosy, czy cerę!

Czego potrzebujesz do przygotowania soku?

To proste:

  • pół kilograma marchwi,

  • główkę sałaty rzymskiej,

  • kawałek świeżego imbiru.

 

Witaminy + zdrowe tłuszcze

Jeśli chcesz dostarczyć sobie ogromną dawkę wartości odżywczych (np. na drugie śniadanie), to świetną opcją będzie wplecenie do koktajlu awokado. Dlaczego? Ponieważ poza zdrowymi tłuszczami, 100 gramów awokado zawiera 13,4 g błonnika, witaminy z grupy A, B, witaminę E oraz kwas foliowy i potas. Jeśli do tego dorzucisz marchew (witamina A, karoten, błonnik oraz witaminy z grupy B, wapń, potas, sód i żelazo), a także buraki (białko, tłuszcze, magnez, fosfor, wapń, żelazo, karoten, witaminę C oraz witaminy z grupy B), to uzyskasz koktajl absolutnie fantastyczny dla zdrowia!

Przygotuj:

  • 1 awokado

  • 2 duże marchewki

  • 1 buraka

  • łyżeczkę miodu dla smaku

  • szczyptę cynamonu

  • odrobinę cytryny

Po wyciśnięciu soku z marchewki i buraka, zmiksuj całość z awokado, miodem i odrobiną cytryny (do smaku). Całość możesz podawać w wysokiej szklance, ozdabiając całość kawałkiem selera. Pyszota !          

Na koniec mały bonus!

Zdecydowaliśmy, że na koniec zaproponujemy Ci jeszcze kilka nieoczywistych, ale jakże pysznych propozycji połączeń smakowych! Chodziło nam o dopasowanie takich warzyw i owoców, które doskonale uzupełniają się pod względem smaku, ale także wartości prozdrowotnych. W końcu łączenie tego, co zdrowe, z tym, co pyszne, to najlepszy pomysł!

Oto lista, którą koniecznie powinieneś wypróbować:

  • natka pietruszki i grejpfruty

  • buraki i jabłka

  • buraki i aronia

  • marchewki i pomarańcze

  • korzeń pietruszki, jabłka i gruszki

  • brzoskwinie i mięta

  • czarne porzeczki, jabłka i mięta

  • marchewki i pomarańcze

Z pewnością wielu z tych pomysłów jeszcze w swoim życiu nie próbowałeś. Tym bardziej warto spróbować, zwłaszcza że to ogromna korzyść dla zdrowia i zapewniamy Cię, że dla kubków smakowych również! Zwłaszcza jeśli do zaproponowanych połączeń dodasz kolejne składniki (np. łyżeczkę miodu, wiórki kokosowe, liście bazylii, czy mięty). Z naszej strony gorąco zachęcamy do eksperymentów smakowych. Smacznego!

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel