Darmowa dostawa od 50,00 zł
Zapisz na liście zakupowej
Stwórz nową listę zakupową

Suszone warzywa i owoce. Dlaczego warto zainteresować się tym tematem?

2021-06-21
Suszone warzywa i owoce. Dlaczego warto zainteresować się tym tematem?

Wszyscy kochamy świeże warzywa i owoce za ich fantastyczny smak oraz właściwości prozdrowotne. Niestety nie możemy pozwolić sobie na ich spożywanie przez cały rok… Możesz jednak postawić na metodę suszenia! W naszym kolejnym artykule co nieco Ci o tym opowiemy. Podsuniemy Ci także doskonałe urządzenie – dehydrator – dzięki któremu ususzysz swoje ulubione produkty. Jesteś ciekaw? No to do dzieła!

Dlaczego powinniśmy jeść suszone owoce i warzywa?

Przede wszystkim musisz wiedzieć, że sam proces suszenia nie prowadzi do zmniejszenia wartości odżywczych żywności. Tutaj dochodzi wręcz do ich kumulacji w produkcie o mniejszej objętości. Jest to więc doskonała alternatywa dla owoców sezonowych, na które nie możemy sobie niestety pozwolić przez cały rok. Warto w tym miejscu wspomnieć, że suszone odpowiedniki posiadają swój unikalny smak i aromat – dla wielu jeszcze bardziej intensywny niż w przypadku świeżych propozycji, które mogą być nieco „rozwodnione” (np. truskawki). Wiele osób nie zdaje sobie nawet sprawy z tego, jak wiele cennych witamin i składników mineralnych posiadają suszone warzywa owoce! Dzięki procesowi suszenia wydobywana jest z nich woda, dlatego wszystkie najważniejsze składniki zostają skoncentrowane do maksimum!

Wiesz, że warzywa mogą zawierać nawet do 95% wody? Z kolei owoce od 80 do 90%. To bardzo dużo! Dla porównania:

  • 100 gramów suszonej cebuli zawiera aż 17 gramów błonnika. Ta sama ilość świeżej, białej cebuli, zawiera jedynie 1,7 grama błonnika!
  • W stu gramach suszonej pietruszki znajduje się aż 562 mg potasu. To niezwykle cenne źródło jednego z najważniejszych pierwiastków występujących w naszym organizmie.
  • Suszony seler z kolei wyróżnia się bardzo niskim indeksem glikemicznym. Do tego zawiera ponad 80 różnych składników odżywczych (m.in. potas, cynk, żelazo, czy kwas foliowy).

Do czego możesz wykorzystać suszone warzywa i owoce?

Marzy Ci się przepyszne ciasto z owocami, choć za oknem sypie śnieg? Nic straconego! Możesz przecież wykorzystać uprzednio ususzone truskawki, maliny, czy inne ulubione owoce. Dla nas to absolutny strzał w dziesiątkę! Do tego aromatyczna zupa grzybowa na obiad i słodziutkie naleśniki z suszonymi owocami… Aż sobie narobiliśmy smaka! Suszone owoce mają również tę zaletę, że stanowią doskonałą alternatywę dla słodkich przekąsek, takich jak batoniki, słodkie bułki, wafelki, czy cukierki. Możesz nam wierzyć, że doskonale zaspokajają apetyt na „coś słodkiego” (i wiemy to z własnego doświadczenia!).

Do suszonych owoców chyba nie trudno kogokolwiek przekonać – to przecież prawdziwy przysmak! A co możesz przygotować z suszonych warzyw? Tutaj również masz spore pole do manewru. Przykładowo:

  • suszona włoszczyzna sprawdzi się idealnie do zup (zamiast napakowanej chemią kostki rosołowej), sosów, czy nawet dań mięsnych,
  • suszone grzyby są wręcz idealne, jeśli chcesz przygotować aromatyczny sos,
  • z suszonych warzyw możesz przygotować własne sosy instant (np. do spaghetti) – w ten sposób nie będziesz musiał posiłkować się sklepowymi propozycjami.

A to tylko kilka opcji! Pamiętaj, że warzywa, szczególnie suszone, są doskonałym źródłem błonnika oraz innych niezwykle cennych składników odżywczych, które są wręcz niezbędne organizmowi do prawidłowego funkcjonowania. To szczególnie ważne w okresie jesienno-zimowym, czyli w tzw. okresie wzmożonej zachorowalności. Naszym zdaniem zebranie świeżych warzyw i owoców w sezonie, a później ususzenie ich, to doskonały sposób na to, aby zadbać o swoje zdrowie przez cały rok! Teraz pewnie zastanawiasz się, jaka metoda suszenia jest najlepsza. Cóż, o tym opowiemy za moment.

Dlaczego warto postawić na dehydrator w swoim domu?

Suszone warzywa i owoce zawierają oczywiście ogromną ilość witamin oraz składników mineralnych niezwykle cennych dla naszego organizmu. Wiele jednak zależy od metody suszenia. Dawniej nasze babcie suszyły owoce, czy grzyby na kuchniach, czy po prostu na zewnątrz, w wyjątkowo upalne dni. To były jednak metody bardzo czasochłonne i do tego zawodne. Suszenie w domowym piekarniku również na niewiele się zdaje. Zdecydowanie najskuteczniejszą metodą jest postawienie na nowoczesny dehydrator. To on zapewni odpowiednio długie suszenie oraz prawidłowe odprowadzanie wilgoci. Jak działa?

Dehydrator posiada specjalnie skonstruowany mechanizm, który jednocześnie wentyluje i ogrzewa umieszczone w nim produkty. Mogą to być owoce, warzywa, grzyby, ale także mniej standardowe produkty, np. wołowina (suszona wołowina to przecież prawdziwie amerykański przysmak!). Jaką przewagę nad tradycyjnym suszeniem posiada to urządzenie? Przede wszystkim dzięki wiatrakom oraz grzałkom woda z produktów usuwana jest dokładnie oraz równomiernie. Do tego temperatura suszenia jest stała. Dzięki temu możesz liczyć na najlepszy efekt suszenia!

A Ty, do czego najczęściej dodajesz suszone owoce, warzywa, czy grzyby? Masz swoje sprawdzone przepisy? Jeśli tak, to podziel się nimi z nami!

Polecane

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel